Waarom je als organisatie echt niet hoeft te bloggen (liever niet, zelfs)

 

Jij hebt ze vast ook rondlopen op je werk.
Van die popie jopie’s die roepen dat social media zo belangrijk zijn.
Die inhoud opeens content noemen.
Die je aan je kop zeuren dat je moet gaan bloggen.

Jaja

Maar op jouw afdeling heb je daar de capaciteit helemaal niet voor. Blogs zijn voor mensen die niks beters te doen hebben. Een luxe-dingetje dat beter past bij reclamebureaus of huisvrouwen met een bijbaan. Je hebt het al druk genoeg met je website. Je events. Je nieuwsbrief.

Bloggen heeft gewoon geen prioriteit

Natuurlijk weet je heus wel dat jouw doelgroep hoge eisen stelt aan de online aanwezigheid van je organisatie. Dáárom heb je immers net een spuugdure nieuwe website ontwikkeld. En heb je een Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt. Die moet je óók al gaan vullen.

Met content

En dan óók nog een blog?

Ben je gek. Er zijn genoeg redenen om niet te gaan bloggen:

1. Je wil helemaal niet dat jouw organisatie hoog scoort in Google (dat is iets voor types die de hele dag online zitten)

2. Dat al jouw mensen barsten van de kennis over interessante, nuttige, baanbrekende onderwerpen hoeft niet de hele wereld te weten

3. Je wíl je helemaal niet onderscheiden van al die anderen (jouw organisatie is niet zo’n egomaniak die alles maar op het web gooit)

4. Interactie met je doelgroep vind jij een zwaar overgewaardeerd verschijnsel (als iemand iets wil vragen of zeggen, bellen ze maar naar de klantenservice – zie de website voor de zeer beperkte openingstijden)

5. Cijfers en statistieken zijn het allerbelangrijkst en je kunt nu eenmaal niet hard maken dat blogs voor meer klanten zorgen

6. Inspelen op de actualiteit is volstrekt overbodig (dat doen ze al bij De Wereld Draait Door)

Het is net als bij de bakker

Waarom zou je een mooi versierde taart (met kersen) in de etalage zetten voor je klanten? Waarom al die moeite doen als mensen met een doosje eieren, een pak meel, boter, suiker en een gebruiksaanwijzing ook gewoon zélf een taart kunnen bakken?

Precies.